Розписувати писанки – весело та цікаво
Що то за дивина така – розмальовувати писанки за два тижні до свята? – запитували ми з фотографом під час майстер-класу з розпису писанок у обласній бібліотеці для дітей та юнацтва ім. Бойченка. А це й не зарано – запевняли нас, бо підготовку яєць до Великодня наші предки починали ще за півроку до свята.
Для писання брали сирі курячі яйця. Поверхню яйця мили та висушували. Потім з обох гострих кінчиків робили невеличкі дірочки, через які за допомогою гострого предмета вміст крашанки збовтували та виціджували. А ось сушка та інші підготовчі етапи і займала ці самі півроку. Щоправда, для наших сучасників це надто довго, ми ж спішимо, тому цей процес можна значно пришвидшити. Ось таку «швидкісну» методику і продемонструвала працівниця відділу мистецтв Наталія Борзенько.
Відвідувачі заходу, а ними були студенти Кіровоградського медичного коледжу ім. Мухіна, дізналися про історію художнього оформлення пташиних яєць, познайомилися з його видами: крашанкою, дряпанкою, крапанкою, писанкою, та технологією їхнього розпису. Ну й куди ж без техніки безпеки, тож для фарбування яєць бралися лише безпечні харчові барвники.
Отримавши стільки корисних знань, молодь завзято взялася розписувати яйця. Кожен бажаючий зміг власноруч виготовити святкову писанку для себе чи родичів. За інструменти правив писачок, яким малювали візерунки, а за основу брали звичайнісінький гарячий віск. Ним наносили ті деталі, які мали бути не зафарбованими. Після цього яйце обережно поміщалося у баночку з фарбою. А після набуття яєчком потрібного кольору, воно висушувалося паперовими серветками. Після ЦЬОГО писачком знову наносилися лінії вони мали бути того кольору, у який вже опускали майбутню писанку. Після того, як лінії були намальовані, знову опускали, але вже в той колір, яким мала бути зафарбована основна частина писанки. І хоча колір писанки при змішуванні фарб іноді набував чудернацького відтінку, отриманий результат порадував усіх.
Тетяна ЛЕВІНСЬКА, Фото Валерія ЛЕБЕДИКА